Bratislavská integrovaná doprava

Do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji vstupuje nový dopravca RegioJet


Vlakový dopravca RegioJet vstupuje od nedele 1. apríla 2018 do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji. Žlté vlaky sa tak stávajú plnohodnotnou súčasťou bratislavskej prímestskej dopravy, vďaka ktorej budú môcť obyvatelia cestovať výhodnejšie z Kvetoslavova, Miloslavova, Nových Košarísk, Rovinky po celej Bratislave na jeden cestovný lístok. Bratislavská integrovaná doprava pokračuje v plnení Plánu dopravnej obslužnosti Bratislavského kraja, ktorého jednou z priorít je odľahčiť a urýchliť cestnú dopravu, a to vďaka budovaniu nosnej koľajovej dopravy.


Integrované regionálne vlaky RegioJet budú premávať pod označením linky S70 v úseku Bratislava-Kvetoslavov. Cestujúci budú môcť využívať všetky cestovné lístky IDS BK, teda aj električenky, ktoré budú platiť aj v mestskej hromadnej doprave v spojoch Dopravného podniku Bratislava, v regionálnych vlakoch ZSSK a v regionálnych autobusoch Slovak Lines. Vo vlakoch RegioJetu bude fungovať tzv. duálna tarifa. To znamená, že cestujúci, ktorí nebudú chcieť na nový systém prechádzať, budú môcť aj naďalej cestovať s lístkami RegioJetu. Tie však budú platiť iba vo vlakoch žltého dopravcu.

Bratislavská integrovaná doprava, koordinátor IDS BK, pripája do integrovanej dopravy historicky prvého nového dopravcu od vzniku systému v roku 2013. Budovanie nosnej koľajovej dopravy je súčasťou rozvoja integrovanej dopravy v celom Bratislavskom kraji, ktorá prináša obyvateľom atraktívnu alternatívu cestovania a navyše podporuje zdravé životné prostredie. Veríme, že vďaka lacnejšiemu a rýchlejšiemu cestovaniu vlakmi na ceste z Podunajských Biskupíc do centra Bratislavy presvedčíme ľudí, aby presadli zo svojich áut a zvolili cestovanie integrovanou verejnou dopravou“ povedal Marian Rovenský, predseda predstavenstva Bratislavskej integrovanej dopravy, a.s., koordinátora Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

RegioJet sa stane novou aglomeračnou železnicou, ktorú môžeme poznať napr. z neďalekej Viedne, Berlína či Prahy. Naše vlaky budú označené ako linka S70 a predpokladám, že ich začne využívať množstvo obyvateľov okrajových častí Bratislavy ako MHD, napr. takých Podunajských Biskupíc a Vrakune. Náš vstup do IDS BK prinesie ďalší impulz k tomu, aby ešte viac cestujúcich začalo využívať pri dochádzaní za prácou či školou do hlavného mesta vlakovú dopravu. Len v súčasnosti ich každé ráno privezieme do Bratislavy viac ako 3 tisíc. Počet cestujúcich sa v našich vlakoch za posledné roky zvýšil až 3,5-násobne, celkovo sme ich za posledných 6 rokov odviezli viac ako 13 miliónov“ hovorí Radim Jančura, majiteľ spoločnosti RegioJet.

V priebehu letných mesiacov plánujeme vylepšiť cestovné poriadky v regionálnej autobusovej doprave – odchody budú pravidelné, zvýši sa počet spojov a zlepší sa nadväznosť autobusov a vlakov. Zároveň pripravujeme praktickú mobilnú aplikáciu, ktorá ako jediná na Slovensku poskytne cestujúcim všetky informácie o IDS BK, cestovné poriadky zapojených dopravcov a možnosti nákupu cestovných lístkov IDS BK online. Veríme, že pripravované novinky zatraktívnia verejnú dopravu a zníži sa tak tlak na preťaženú cestnú infraštruktúru“ zdôraznila Zuzana Horčíková, generálna riaditeľka BID, a.s., koordinátora Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji.

Koľajová doprava prináša veľmi efektívny spôsob, ako sa zbaviť množstva áut v mestách. Som presvedčený, že aj týmto krokom ponúkame ľuďom ďalšiu výhodnú možnosť, ako si viac obľúbiť a prestúpiť do verejnej osobnej dopravy, čo je naším dlhodobým cieľom“ povedal minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek.

Som rada, že do integrovanej dopravy Bratislavského kraja pribudne nová vlaková linka na trase Bratislava – Kvetoslavov, ktorá prinesie rýchlejšie spojenie verejnou dopravou z okrajových častí mesta. Pre nás je dôležité, že v čase špičiek pracovných dní bude premávať trikrát za hodinu, mimo nej raz za hodinu. Vedenie Bratislavského kraja robí všetko preto, aby zlepšilo verejnú dopravu a ľudia viac využívali túto formu cestovania na eliminovanie dlhých kolón pri vstupe do Bratislavy“ doplnila bratislavská vicežupanka Alžbeta Ožvaldová.

Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja schválili vstup RegioJetu do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji na Zastupiteľstve 23. júna 2017. Vstupom RegioJetu do IDS BK budú mať cestujúci v jeho vlakoch na trase Bratislava – Kvetoslavov možnosť využiť výhody jednotnej tarify – s jedným cestovným lístkom cestovať vlakmi, regionálnymi autobusmi aj linkami MHD v Bratislave“ povedal Michal Halabica, riaditeľ odboru dopravy BSK.

Preferencia koľajovej dopravy patrí medzi moje priority. Robíme všetko preto, aby sa koľajová doprava stala pre Bratislavčanov atraktívna a odľahčila tak individuálnu dopravu. Bratislava má približne 80 km nevyužívaných koľají, ktorými by mohli premávať mestské, ako aj prímestské vlaky“ povedal primátor Hlavného mesta SR Bratislava, Ivo Nesrovnal.

Pred vstupom RegioJetu do IDS BK bolo nevyhnutné upraviť jeho predajné zariadenia tak, aby personál vo vlakoch vedel kontrolovať a predávať cestovné lístky IDS BK. Systém RegioJetu je dnes kompatibilný so všetkými systémami ostatných zapojených dopravcov. Bratislavská integrovaná doprava v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky aktuálne pripravuje osadenie nových označovačov cestovných lístkov na vybrané vlakové zastávky na trase Bratislava-Kvetoslavov. Aktuálne sú k dispozícií na hlavnej stanici Bratislava, na stanici Bratislava-Nové Mesto, Podunajské Biskupice a Nové Košariská. Nové označovače budú osadené postupne v čo najkratšom čase. Označovače budú okrem označenia papierových lístkov ponúkať aj možnosť nákupu elektronických lístkov z kreditu na čipovej karte. Cestujúci si súčasne môžu svoje električenky po novom predlžovať aj priamo na pobočkách RegioJetu na hlavnej stanici a na stanici Bratislava-Nové Mesto.

Svoje otázky či podnety môžu cestujúci smerovať na Infocentrum IDS BK – 0948 102 102 (denne od 8:00 do 18:00), info@bid.sk alebo zákaznícke centrum RegioJet – 02 38 10 38 44, info@regiojet.sk. K dispozícii sú aj špeciálne informačné letáky vo vozidlách a predajniach všetkých dopravcov IDS BK, kde sa cestujúci dozvedia všetky informácie o výhodnom cestovaní s RegioJetom v IDS BK.

Ako budeme cestovať s RegioJetom v IDS BK?

Ako budeme cestovať s RegioJetom v IDS BK?
Vlaky RegioJetu ako linka S70 obsluhujú zastávky Bratislava hlavná stanica, Bratislava-Nové Mesto, Bratislava-Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Rovinka, Nové Košariská, Miloslavov, Kvetoslavov zastávka, Kvetoslavov.

Vlaková linka S70 bude premávať počas špičky v pracovných dňoch v špičke až 3x za hodinu, mimo nej pravidelne raz za hodinu.

Cestovné lístky

Všetky informácie o cestovných lístkoch a cenách nájdete na odkaze: Cestovné lístky.


Dátum: 27.03.2018
Bratislavská integrovaná doprava, a.s.
Jankolova 6
854 01 Bratislava 5
Slovenská republika

Mgr. Eva Vozárová
Hovorkyňa
Ak ste zamestnanec oddelenia komunikácie alebo zástupca médií, prosíme, kontaktuje priamo hovorcu spoločnosti. Radi odpovieme na všetky Vaše otázky o našich aktivitách alebo plánoch do budúcnosti.