Bratislavská integrovaná doprava

Od septembra bude cestovanie lacnejšie s novými elektronickými cestovnými lístka


Bratislava, 17. augusta 2016. Od 1. septembra bude spustený predaj nových elektronických cestovných lístkov (eCL) na cestovanie v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK). Vzhľadom na náročnosť informačných systémov a zariadení bude počas prvých dvoch mesiacov prebiehať úvodná testovacia prevádzka.


Elektronické jednorazové lístky budú o 10% lacnejšie ako papierové cestovné lístky.Od 1. septembra si budú môcť cestujúci kúpiť elektronický lístok cez označovače na železničných staniciach, vo vozidlách Dopravného podniku Bratislava a v regionálnych autobusoch Slovak Lines. V úvode testovacej prevádzky budú spustené aj ďalšie dva nové multifunkčné automaty, a to na staniciach Bratislava-Nové mesto a Bratislava-Vinohrady. V závislosti od plynulej prevádzky zariadení bude spustených ďalších 8 kusov multifunkčných automatov do polovice septembra.

„Úvodné dva mesiace prevádzky budú venované testovaniu systému verejnosťou. Hovoríme o zavedení úplne novej služby spojenej so širokým technickým zabezpečením, ktoré vyše 20 rokov fungovalo u dopravcov samostatne na rôznych platformách. Budeme preto vďační za podnety verejnosti a ohľaduplnosť pri odstraňovaní nedostatkov, ktoré by sa počas úvodného testovania za plnej prevádzky mohli objaviť,“ povedala Zuzana Horčíková, generálna riaditeľka spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava, a.s.

Cestujúci potrebuje na nákup eCL bezkontaktnú čipovú kartu s kreditom, bez nutnosti aktivácie služby elektronickej peňaženky na karte. Cestujúci si budú môcť dobiť kredit na čipovej karte cez internetové stránky Dopravného podniku Bratislava a Slovak Lines a na všetkých predajných miestach týchto dopravcov.Elektronická peňaženka doteraz využívaná v Slovak Lines bude platiť aj na nákup elektronických lístkov. Kredit na bezkontaktnej čipovej karte platí zároveň s kartou. Po skončení platnosti karty si cestujúci môže požiadať o presunutie kreditu na novú kartu alebo o jeho vrátenie v hotovosti u dopravcu, ktorý kartu vydal. Na nákup eCL sú prispôsobené karty novšieho typu (so 17-miestnym SNR číslom) vydané Dopravným podnikom Bratislava, karty vydané Slovak Lines a karty systému EMBASE (ISIC).V prípade kontroly sa cestujúci preukáže svojou čipovou kartou, na ktorú si elektronický cestovný lístok zakúpil.

„Lacnejšie elektronické lístky sú výhodné práve pre občasných a regionálnych cestujúcich, ktorí využívajú integrovanú dopravu príležitostne. Po spustení tretej etapy bolo našou snahou zareagovať na podnety cestujúcich, ktorým sa do ceny cestovného lístka započítalo cestovanie u všetkých integrovaných dopravcov s možnosťou ľubovoľného prestupu. Základnou požiadavkou vytvorenie tejto výhodnejšej a pohodlnejšej služby pre cestujúcich bolo, aby si mohli čo najrýchlejšie a najjednoduchšie zakúpiť cestovný lístok priamo z označovača vo vozidlách či na železničných staniciach.Po náročných prípravách a tvorbe informačného systému sa nám úspešne podarilo naše predstavy naplniť. V tejto chvíli sa budeme sústrediť na zabezpečenie plynulého chodu novej služby. Najbližšie pripravujeme doplnenie novej funkcie, a to predĺženie SeniorPasov priamo cez označovač,“ povedal Marian Rovenský, predseda predstavenstva spoločnosti Bratislavská integrovaná doprava, a.s.

Cestujúci sa môžu informovať prostredníctvom informačnej linky na čísle 0948 102 102, na webovej stránke www.idsbk.sk alebo na facebookovom profile IDS BK. Informačné letáky a plagáty o používaní označovačov, o nákupe elektronických cestovných lístkov a o používaní multifunkčných automatov môžu cestujúci nájsť na predajných miestach a vo vozidlách dopravcov ako aj na zastávkach mestskej hromadnej dopravy.


Dátum: 17.08.2016
Bratislavská integrovaná doprava, a.s.
Jankolova 6
854 01 Bratislava 5
Slovenská republika

Mgr. Eva Vozárová
Hovorkyňa
Ak ste zamestnanec oddelenia komunikácie alebo zástupca médií, prosíme, kontaktuje priamo hovorcu spoločnosti. Radi odpovieme na všetky Vaše otázky o našich aktivitách alebo plánoch do budúcnosti.